Branje novice
OpenAI začenja razvoj jezikovnega modela GPT-5
chuck

V podjetju OpenAI so s finančno pomočjo Microsofta pričeli razvijati peto verzijo jezikovnega modela ChatGPT, imenovano GPT-5.

Podjetje OpenAI je sicer zatrjevalo, da nima namena razvijati naslednje verzije GPT, saj že četrta verzija (GPT-4) ustreza človeškemu znanju in razumevanju.

Naslednja verzija jezikovnega modela GPT-5 se bo po napovedih ujemala s človeško sposobnostjo razmišljanja in obdelave kompleksnih idej. To je znano kot umetna splošna inteligenca (AGI), ki presega zgolj ponavljanje nove različice tega, kar je dano, in omogoča izražanje nečesa novega ter izvirnega.

Gradnja novega GPT modela bo zahtevala dodatno naložbo v višini milijard evrov in ogromno računalniških virov, usposabljanje na trilijonih strani podatkov ter obsežno fino nastavitev in varnostno testiranje. GPT-5 bo zahteval večjo procesno moč in več podatkov kot so zahtevale pretekle različice, kar bo Altman pridobil iz kombinacije javno dostopnih podatkov, najdenih na spletu ter podatkov, kupljenih od podjetij. Trenutno je še prezgodaj ugibati, kdaj bo nov jezikovni model GPT-5 ugledal luč sveta. Sicer pa je Microsoft v podjetje OpenAI vložil že več kot 10 milijard ameriških dolarjev.

VIR:
https://portal100.si/

Spunky1001 (Uporabnik) 19/11/2023 20.48.57
Bomba, komaj čakam :\'D Verjetno bodo rabili še par let..
hudic20 (Uporabnik) 19/11/2023 23.18.43
Daj si preberi novico vsaj 2 krat ali 3 krat, vlagajo v tisto kar pokradejo, ampak to je demokratija in je \"javno\" dostopno.

Black Hat rad vas imam! Hebeš demokracijo! Za ene ni zakona za druge je, eni počnejo kar jim paše drugi spet nesmejo... itd.

-ogromno računalniških virov
-pridobil iz kombinacije javno dostopnih podatkov
-najdenih na spletu ter podatkov
-kupljenih od podjetij

Zakaj potem zapirate take kot je Edward Snowden? Da bi bil pa oproščen obtožb pa mora zdaj delat za k... NSA!
user1666 (Uporabnik) 20/11/2023 17.25.42
hudic .. ma ti lahko prebereš Bambija pa prideš vedno do istih ugotovitev in pa Snowdena.. Ne moreš v vsem vidit neke zarote, kraje podatkov. Vsak ki naredi internetno stran, napiše javno dostopen dokument z neomejenim dostopom lahko pričakuje da bo ta informacija uporabljena slej ali prej.. to je kot da bi dal oglas na občino, potem pa se pritoževal ker bi te klicali ljudje katerim oglas ni bil namenjen.
AI ni rešitev za naš planet, ni pa tudi največje zlo. Pravzaprav je lahko zelo uporabno orodje, veliko večje zlo pa so posamezniki, ki znajo brez kakršnoli orodja ali podatkov manipulirati z množicami.
benahehe11 (Uporabnik) 23/11/2023 05.32.17
nič nebo iz tega, ker majo glavni direktor pa nekaj znanstvenikov probleme,nekaj je odpovedi, itd
benahehe11 (Uporabnik) 23/11/2023 05.32.45
nekaj je problemov sedaj v firmi težka če bo kaj :)
Sexy0ne (Uporabnik) 23/11/2023 10.11.35
Zabavno. Strah pred izgubo nadzora nad AI je povsem na mestu. Regulacij namreč ni in jih še nekaj časa ne bo. Polsedično se dogajajo pretresi v samem vrhu znanostvene smetane, ki razvija AI, ker nihče noče imeti opravka s tem kar prihaja.